Thermafleece - playing its part in the Sunbeams Music Centre | Thermafleece

Thermafleece - playing its part in the Sunbeams Music Centre

4th January 2017

After years of planning and fundraising, a £2.1m music centre for disabled people has opened at Redhills, Penrith.

The groundbreaking centre is the brainchild of Cumbrian born Harpist and singer, Annie Mawson founder of The Sunbeams Music Trust and houses a state-of-the-art recording studio, therapy rooms and a performance hall which will be used by thousands of children and adults with disabilities and complex medical needs.

The centre has been designed by Will Mawson of Newcastle based MawsonKerr Architects. The innovative design, which comprises specialist performance hall and therapy spaces, administrative and meeting/conference facilities, has received prestigious acclaim in The Architects’ Journal and as a zero-carbon specialist arts facility.

As a local development this project exactly mirrors what we, at Eden Renewable Innovations Ltd consistently strive to achieve and we are proud to have been chosen to supply two of our wool based insulation products to the project:

‘Specifications are of the highest form both environmentally and acoustically, correlating the relationship between music and architecture to improve the quality of arts experience and provide world-class facilities/services and a Centre of Excellence!  The centre is an exemplar, zero-carbon specialist arts facility and a beacon of national importance providing the Charity with a permanent base from which to operate and build a sustainable legacy for our disabled and disadvantaged communities whilst accessible to all.’

Over 1,500 sq. metres of Thermafleece UltraWool with a depth of 50mm, was utilised in areas where additional sound and thermal insulation was required - UltraWool is a high density, ultra efficient insulation providing maximum thermal performance where space is at a premium whilst also providing exceptional acoustic insulation performance in wall, floor and roof systems.

The UltraWool installation was complemented by over 472sq m of Thermafleece CosyWool, a wool rich blend ensuring the full benefit of sheep’s wool with enhanced performance, durability and sustainability and has proven to be the ideal choice for all round performance and value for money.

With the fleece of over 1,000 sheep used to create the insulation for the development and much of the wool coming from local hill sheep. Mark Lynn, Managing Director of Eden Renewable Innovations Ltd said;  “This is a well designed project making the best use of Thermafleece UltraWool and CosyWool in the right applications to maximise performance.  What’s more, it is great to see the wool from Cumbrian sheep helping insulate a local and very worthwhile project”

Find out more about Annie Mawson and the Sunbeams Music Centre on their website:  http://www.sunbeamsmusic.org/sunbeams-centre.htm

Featured buildings

Apple Tree Farm House Apple Tree Farm House
Blacksail YHA Blacksail YHA
Bodleian Library Bodleian Library
Bowman's Lea <br>ASBP Award Winner Bowman's Lea
ASBP Award Winner
Box House - Studio Bark Box House - Studio Bark
Brighton Dome Brighton Dome
Burnhead Bothy Burnhead Bothy
Canterbury Cathedral Canterbury Cathedral
Flitwick Mill Flitwick Mill
Mill Lane, East Sussex Mill Lane, East Sussex
Pitlyal Byre Pitlyal Byre
PlankBridge Fine Huts PlankBridge Fine Huts
Rocket Caravans Rocket Caravans
Sunbeams Music Centre Sunbeams Music Centre
Sweeney's Bothy Sweeney's Bothy
Two Flowers Croft Two Flowers Croft

Latest news

The Alliance for Sustainable Building Products (ASBP), in collaboration with the ASBP Plastics in Construction Group, has launched an exciting new innovation pitch series. Aimed at innovators, start-ups and manufacturers launching new product ranges, the purpose of the ‘Dragons’ Den’ style event programme is to identify innovative alternatives to conventional plastic building materials and packaging. The products can be at any stage of the innovation cycle from early development to market ready.... read more

Design: The Space